Var nöjd med dig själv – ingen är perfekt

Mars 2007

Att ha klart för sig vad man vill ha ut av livet och vill förändra är en förutsättning för att lyckas nå målen. Många kör på i gamla hjulspår, samtidigt som en gnagande känsla av att något är fel växer inombords. Därför gäller det att verkligen ta sig tid att tänka över sin situation och rikta blicken inåt för att komma fram till vad man vill förändra i sitt liv. Det kan handla om relationsproblem, eller att man vill leva mer hälsosamt, stärka sin självkänsla eller känna sig gladare.

Idag är förändring ett nyckelord. Allt kan, och ska åtgärdas i vår ”makeover-mani.” Man ska vara snygg, hänga med, ha koll. Media visar upp lyckliga människor. Det handlar mycket om att må bra och vara ”perfekt” och det är lätt att känna sig misslyckad om man inte lever upp till idealen. Men frågan är också var vi sätter ribban. Om inte perfekt ungdomlig skönhet var vår referenspunkt skulle kanske inte åldrandet vara så problematiskt. Det perfekta livet är en illusion – och det perfekta hemmet också. Självhjälpslitteraturen inspirerar men det finns också en risk att jakten på det perfekta livet skapar en hets som man inte alls mår bra av. Vi uppmuntras att förbättras och förändras, bejaka oss själva, sträva efter framgång. Samtidigt ska vi undvika stress, njuta av ögonblicket och hitta fram till vårt autentiska jag. Om man betänker att de flesta av oss också måste arbeta för brödfödan, sova och få hemmet att fungera är det lätt att se att ekvationen inte går ihop. Vi tror och förväntar att vi ska klara 100 procent av allt samtidigt: jobbet, barnen, relationen, kroppen, hemmet. Men vi måste inse våra begränsningar. Vissa dagar är helt enkelt lite grå och trista. Livet flyter på och det händer inget särskilt. Ingen passion, ingen himlastormande lycka, ingen lyxmiddag eller lönehöjning i sikte. Livet är inte perfekt – och det är okej!

Det handlar inte om att vi ska sluta utvecklas. Men budskapet att vi aldrig duger som vi är äter sig in i oss. Därför att vi jämför oss med andra och låter oss påverkas av yttre bilder av lycka och av hur vi själva borde vara, tänka och se ut. Vår kultur är inställd på ständig förändring och förbättring och allt i livet har blivit projekt som man ska lyckas med. Jag tror att vi människor på djupet har en längtan efter trygghet, vila och tillit. Vi behöver få vara nöjda. Vi behöver lära oss att känna oss nöjda över det vi har gjort istället för att som så många idag bara känner sig missnöjda över allt de inte hunnit med. Många känner sig inte nöjda för att man inte har vissa saker istället för att vara tacksamma över det vi har.

Att förändra och utveckla sig är viktigt, men jag tror att all förändring som blir bestående måste vara genomtänkt och förankrad i ens inre. När man väl vet vad man vill förändra gäller det att tydliggöra vad förändringen kommer att innebära. Vilka uppoffringar behöver du göra för att uppnå de mål du har satt? Om du till exempel vill ha bättre kondition och har som mål att om ett år springa tjejmilen så behöver du träna två gånger i veckan och kanske missar att se något program på tv eller umgås. Kan du ta igen det på något annat sätt i stället? Alla delar i livet hör ihop. En förändring inom ett område påverkar alltid ett annat. Men är man bara medveten om det behöver uppoffringarna inte kännas så stora.

Idag pratas det mycket om självkänsla, det vill säga mitt eget värde i mina egna ögon eller hur det faktiskt känns att vara jag. Självkänsla är något vi alltid bär med oss och är något vi behöver bygga upp och stärka. Om man lär sig att inte jämföra sig med andra och slutar att konkurrera, för att istället öva sig på att tycka om sig själv och känna att man duger som man är – då kanske livet skulle bli lite enklare och roligare.

Jag arbetar sedan många år med Integrerad Tankefältsträning (ITT) som är en mycket effektiv metod för att behandla känslor som rädsla, prestationsångest, dålig självkänsla, oro, ilska och negativt tankemönster. Det är en individuell metod som löser upp emotionella blockeringar och sänker stressen i kroppen. Det innebär att man arbetar med akupunkturpunkter som är kopplade till känslor och där du själv aktivt medverkar och får ett schema i hemläxa för att påverka din känsla i olika situationer där du tidigare inte mått så bra. När vi frigörs från dessa negativa känslor känner vi oss lugna och i balans, vilket är kroppens normala grundtillstånd.

Jag arrangerar utbildningar i mental träning på företag och inom organisationer. Där du lär dig avslappning, att bygga upp din självkänsla och få en positiv grundinställning till dig själv. Jag arbetar också förebyggande med livsstilsfrågor, för att inspirera och motivera till positivt förändringsarbete genom föreläsningar och olika kurser i olika självutvecklande metoder.

Ingela Broberg