Infört i – Folkuniversitetets tidning 2017
Vem är Ingela Broberg?
Jag har arbetat med hälsa i 20 år. Jag har alltid jobbat med människor. I början arbetade jag i hotellbranschen och som naturläkare.
Hälsa har alltid varit mitt stora intresse och ekologisk mat är en del av det. Jag är i allmänhet intresserad av hur man själv ska kunna hjälpa sig själv.
Jag har specialiserat mig inom stresshantering. Det handlar om att lära sig att hitta balansen i livet med livspuzzlet.
Under många år har jag jobbat med rehabilitering av långtidssjukskrivna och anser att det är viktigt att arbeta förebyggande med livsstilsfrågor, för att inspirera och motivera till större hälsomedvetenhet och bättre hälsa.
Hur kom du i kontakt med mindfulness?
Under åren har jag hela tiden vidareutvecklat mig, först mentalträning och sist inom mindfulness. Jag försöker hålla mig á jour med det senaste. Mindfulness är väldigt bra och efter att ha varit i kontakt med metoden i fem-sex år, utbildade jag mig under 2014 och är nu mindfulnessinstruktör.
Vad är mindfulness?
Det är en metod utvecklad av Jon Kabat-Zinn under 1970-talet. Den handlar om att försöka ta kontroll över tankarna som hindrar oss från att vara närvarande. Genom olika övningar, andningsövningar och kroppsskanning får man distans från de automatiska tankarna som alltid snurrar i huvudet. Man ska lära sig fokusera på det väsentliga. Man tränar på att lära sig leva med medvetenhet och vara närvarande. Det är både en metod och ett förhållningssätt.
Jon Kabat-Zinn började använda mindfulness på sjukhuset och det finns forskning som bevisar att metoden fungerar. Det finns mycket forskning som kommer hela tiden, nya attityder som man tar upp och diskuterar tillsammans i grupp, till exempel att man inte ska döma. Det är alltså ett förhållningssätt till livet.
Är det svårt att applicera den?
Man kan inte läsa sig till kunskapen. Man måste träna! Men det är inte svårt, man behöver träna några minuter om dagen och man kan få in den i sin vardag med en app.
Hur är det att undervisa?
Jag har undervisat i tjugo år. Det är det allra roligaste att jobba med grupper. Det bildas gruppdynamik och man lär sig av varandra, samtidigt som man har roligt.
Deltagarna får egna verktyg för att må bättre. Man fokuserar på att gå framåt, fokus är på att må bättre och det är därför viktigt att skratta. Det handlar om att hitta ljuset på något sätt.
Du erbjuder 3 kurser till hösten. Vem vänder sig kurserna till?
Kurserna vänder sig till alla. Man kan ha ett speciellt intresse naturligtvis! Om man är mycket stressad hittar man flera verktyg i kursen i stresshantering och man träffar andra personer som har samma utgångspunkt.
Kursen i personlig utveckling är verkligen för alla, för dig som vill arbeta med ditt välbefinnande och din personliga utveckling.
Vilka är dina tips för att må bra i kropp och själ?
Inte vara så duktig, ALLTID.
Ta hand om sig själv.
Lära sig prioritera och bli bättre på att säga NEJ!
Göra ROLIGA saker.
Motionera. Motion är mycket viktigare än vad man någonsin anade.
Visste du att…
Om du har friskvårdspengar från ditt företag kan du använda dem på mina kurser, jag ger dig Friskvårdsintyg och kvitto.