Magen – vårt kraftcentrum

Publicerad i Kristianstadsjournalen Maj 2000

Vi äter för att känna oss vitala, få energi och kunna fungera. Men det är först när maten bryts ner som vi kan få tillgång till energin för kroppens livsuppehållande processer, som till exempel att bygga nya celler, skicka nervimpulser, avgifta kroppen och reparera skador. Det gör magen och tarmarna till ett kraftcentrum där vi hämtar näring och energi ur maten.

För att få tillräckligt med energi behöver vi äta en näringsrik mat, ha en god tarmflora samt ett bra näringsupptag genom tarmväggen. Matsmältningen och näringsupptaget är komplicerade biologiska och biokemiska processer och därför är de känsliga för yttre och inre påverkan – till exempel vad vi äter, stress, motion och känslor.

Den mat vi äter ger för högt kaloriintag och för lågt näringsinnehåll. Vi äter mer socker, fett och vitt mjöl än någonsin och håller därför på att bli överviktiga och undernärda – samtidigt. Att äta efter den svenska uppfinningen tallriksmodellen hjälper till att bygga upp bra och balanserade måltider. Halva tallriken ska vara grönsaker, en fjärdedel potatis, ris, bröd eller pasta och en fjärdedel fisk, fågel, kött eller ägg. Jag tror att vår livsföring i hög grad avgör hur stor risk vi löper att drabbas av olika vanliga sjukdomar. Vår kost är bara en av många faktorer, men en som vi kan göra något åt.

Matsmältningssystemet försörjs av så många nerver att det är mycket känsligt för stressutlösta störningar. Jag arbetar med Integrerad tankefältsträning (ITT) som är en effektiv metod för att arbeta med inre stress. ITT är en metod för att ta bort problemen, oftast rädslor, som blockerar vår kraft och energi. Det är denna känslomässiga blockering man behandlar och förändrar mycket effektivt med denna metod. Jag använder ITT som ett komplement eftersom jag arbetar efter ett koncept grundat på samspelet mellan kropp och själ och är medveten om de mentala faktorernas inverkan på vår hälsa och kroppens självläkningsförmåga.

En tredjedel av alla svenskar anser sig då och då ha problem med ”stressmage”. Hit räknas magkatarr, om besvären kommer från magsäcken, och colon irritable, om besvären kommer från en känslig tjocktarm. Symtomen kan vara sugningar, illamående, värk och sveda, kramper i magen, uppkördhet, förstoppning eller diarre. Magkatarr som är en vanlig åkomma idag innebär att magens slemhinna är inflammerad, hos yngre förorsakas den främst av stress och dåliga matvanor som leder till ökad saltsyreproduktion och därmed till en inflammerad magslemhinna. Hos äldre kan magkatarr även bero på för liten saltsyreproduktion. Naturmedicinsk behandling är ett utmärkt alternativ för dessa besvär.

Den allra vanligaste orsaken till matsmältningsbesvär är att man äter för fort, äter innan man går och lägger sig och tuggar maten alldeles för lite. Behandlingen är ”självklar”, dvs tuggandet av maten kan inte ersättas av något läkemedel. När det gäller väderspänning, förstoppning och minskad produktion av matsmältningsvätskorna kan man hjälpa upp detta med en s.k amarabehandling. Med detta menas att man ger örter som har en bitter smak, dessa stimulerar via smaknerverna i munhålan hela matsmältningsapparaten att komma igång bättre.

Ett annat stort problem idag är att vår normala tarmflora är rubbad. Vid användningen av antibiotika vet man att en stor del av den normala tarmfloran förstörs och detta kombinerat med en kraftigt ökad sötsakskonsumtion är en perfekt grogrund för överväxt av svampar (candida) i mag-tarm området. Detta kommer man tillrätta med om man t ex lägger om sin kost och tar tillskott av mjölksyrebakterier. Naturmedicinen verkar efter principen att samarbeta med de friska delarna och förstärka dem i ett led att återfå balansen i kroppen.

Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stärka kroppens läkande kraft och hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sina funktioner. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin-och mineralterapi samt kostrådgivning.