Varför huvudvärk?

Huvudvärk är den typ av smärta vi oftast råkar ut för. Tillfällig huvudvärk kan alla få någon gång. Du kanske har en förkylning i kroppen, har sovit dåligt, slarvat med maten eller druckit för lite vatten. Den här typen av huvudvärk som du själv vet orsaken till, går oftast över av sig själv.

Värk är kroppens signal om att något är i olag i kroppen. Det enda sättet att varaktigt ta bort värken är att finna den verkliga orsaken till den. Kroppen är ett komplicerat system av samverkande organ och funktioner och det krävs en helhetssyn på människan för att finna de grundläggande orsakerna till värk.

De vanligaste orsakerna till mer långvarig huvudvärk är stress av olika slag, spända muskler(spänningshuvudvärk), migrän, sjukdomar i blodkärlen, lågt blodsocker, någon infektion eller förstoppning. Också mycket vanliga men ofta förbisedda orsaker är för mycket kaffedrickande och långvarigt bruk av värktabletter som kan ge huvudvärk som abstinenssymtom.

Stress av olika slag medför ibland en förhöjd fysisk och psykisk anspänning. Listan av orsaker kan göras lång t ex en pressad arbetssituation, familjebekymmer eller ekonomiska problem. Om vi börjar vara på helspänn jämt får vi problem med muskelspänningar och spända muskler börjar så småningom att värka. Spänningshuvudvärk får du när musklerna runt huvudet varit spända för länge. Det brukar kännas som ett tryck, ett hårt band runt huvudet eller som en åtsittande mössa. Spänningshuvudvärk varierar i styrka från gång till gång, från person till person och kan pågå från allt mellan en halvtimme till flera veckor, ofta blir det värre under dagens lopp.

Ergonomin är också viktig. Att klämma fast telefonluren samtidigt som du skriver är nästan som att tigga om spänningshuvudvärk. Men man kan också spänna sig i sömnen och vakna med spänningshuvudvärk. Då gnisslar man ofta tänderna i sömnen.

Försök undvik att ta värktabletter mot spänningshuvudvärk, för att värken ska släppa måste dina muskler slappna av. Medicinen kan i det här fallet göra mer skada än nytta.

För att få varaktig hjälp behöver man komma underfund med vad som inte fungerar i livet och försöka finna lösningar för att förändra detta. När du väl blir medveten om dina negativa tankemönster kan du göra något åt det. Jag arbetar med Integrerad Tankefältsterapi (ITT) som är en metod för att ta bort problemen, oftast rädslor, som blockerar vår energi och glädje. Det är denna känslomässiga blockering man behandlar och förändrar mycket effektivt med denna metod. När vi frigörs från stress och rädslor uppstår istället de känslor av välmående som utgör kroppens normala grundtillstånd.

Skall man tillfriskna med minsta möjliga biverkningar och skador på kroppen är det viktigt att man använder metoder som strävar efter att ge kroppen naturlig hjälp till självhjälp, det vill säga stärker kroppens naturliga självförsvar och reparationsmekanismer istället för att ignorera dem. Har man huvudvärk och vill göra något mer än att ta huvudvärkstabletter är det värt att försöka med naturläkekonstens behandlingsformer. Huvudvärk och migrän är en varningssignal om att något annat inte är bra i kroppen. Det kan t.ex. vara magkatarr, gallbesvär, menstruationsstörningar, bihåleinflammation eller halskotebesvär. Det är också välkänt att huvudvärk är vanlig vid förstoppning eller långsam tarmpassage. För att kunna få en varaktig bot måste man behandla själva orsakskällan. Behandlingen består av homeopatiska läkemedel eller örtpreparar. Vitaminer och mineraler som ingår i kroppens alla enzym-och hormonsystem, förbrukas i för snabb takt vid långa perioder av stress. Jag testar alltid om det finns något behov av extra tillskott av någon vitamin eller mineral. Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stärka kroppens läkande funktioner och hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sina funktioner. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin- och mineralterapi samt kostrådgivning.