Du kan höja ditt immunförsvar

Publicerad i Kristianstadsjournalen December 1998

Att försvara kroppen är immunsystemets uppgift och dess viktigaste funktion är att skilja mellan det som hör till den egna kroppen och det som inte gör det och vidta åtgärder mot det senare. Immunförsvaret består av en mängd celler, främst olika vita blodkroppar. Immunförsvarscellerna är ständigt beredda att ta hand om virus, bakterier, svampar och blivande cancerceller. Framförallt bidrar immunförsvaret till att skydda oss mot olika typer av infektioner, men också mot cancer.

Immunsystemet kan påverkas negativt på i huvudsak tre sätt:

1. Genom en kronisk eller en mycket kraftig infektion

2. En skada orsakad av vissa toxiska ämnen . Elektromagnetisk strålning kan mycket väl vara den största miljöfara vi människor har skapat under detta århundrade, och den är extra farlig eftersom den är osynlig och omärklig

3. Negativa sinnestillstånd och framförallt stressen i dagens moderna

samhälle. Även om stressen inte är den primära orsaken till sjukdom, är den ofta en förvärrande faktor.

I början av 90-talet utvecklades ett nytt forskningsområde – psykoneuroimmunologi. Man hade börjat upptäcka att kroppens olika system samverkar med varandra till en fungerande helhet. Som exempel kan nämnas att forskare har funnit bevis för att det finns mellan 60-100 verksamma ämnen i kroppen, som skickar information fram och tillbaka mellan det centrala nervsystemet, hormonsystemet och immunsystemet. Ingenting är avskilt och uppdelat så som man trodde förut. Detta är något kineserna visste redan för tusentals år sedan. I Öst, särskilt i Kina, har man studerat hur man kan öka kroppens egen motståndskraft mot sjukdom med örtmediciner.

Det sker ingen resistensutveckling mot den kinesiska medicinens stärkande medel, som t ex ginseng, vitlök, ingefära,grönt te etc eftersom dessa inte motverkar mikroorganismerna ( och därmed inte påverkar deras utveckling ) utan istället medverkar i kroppens försvar. Dessa medel ökar aktiviteten och effektiviteten hos immuncellerna och ökar patientens motståndskraft mot alla slags infektioner. Homeopatin mobilisera människans inneboende, självläkande krafter. Den stimulerar immunförsvaret och aktiverar den sjukes enzymsystem, ämnen som snabbar på olika processer i kroppen.

Många näringsämnen är viktiga för immunförsvaret. Det är viktigt att äta en allsidig kost med mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. De allra flesta vitaminer och mineraler har viktiga och specifika funktioner i vårt immunförsvar.

Motion har många olika effekter på immunsystemet. Motion förbättrar cirkulationen, stärker hjärtat och bevarar artärernas elasticitet. Samtidigt stärks andningsorganen så att syre- och koldioxidutbytet ökar, vilket hjälper kroppen att utsöndra metaboliska slaggprodukter. Människans kropp är gjord för att gå,

och det är en av de hälsosammaste formerna av motion.

Men man kan inte bara vara aktiv hela tiden utan måste också se till att få tillräckligt med sömn. Att inte få ordentlig vila är en av de vanligaste orsakerna till nedsatt motståndskraft.

Som biopat arbetar jag efter synsättet att inte ”kriga” mot infektioner utan man samarbeta med de friska delarna och förstärka dem i ett led att återfå balansen i kroppen.

Biopatins behandlingsmetoder är inriktade på att stödja kroppens läkande funktioner och att hjälpa sådana organ som inte riktigt klarar av sin funktion. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin- och mineralterapi samt kostrådgivning.