Höj din energi och bli frisk

Augusti 2012

Energi är grunden och drivkraften till allt liv. Du har säkert känt energins betydelse i ditt liv. Har du hög energi så går allt lätt och enkelt men när energin är låg blir det tungt, trögt och motigt. Ett problem som många brottas med idag är att de har för låg energi och därför inte fungerar så bra som de skulle kunna. Många av våra välfärdssjukdomar har energibrist som gemensam nämnare vilket ger nedsatt flöde, lokal försurning i kroppen och inflammationer kanske till och med sjukdom och att kroppen sakta bryts ner. Det kan visa sig som värk och kronisk smärta eller trötthet som man inte kommer ifrån hur mycket man än sover. Men inget är statiskt utan är i allra högsta grad en dynamisk och flexibel process. Genom att på olika sätt tillföra energi kan du vända trenden och stödja kroppens naturliga friskprocesser.

Ett av de snabbaste sätten att höja energinivån är att röra på sig. All rörelse – motion, dans, yoga, stretching etc. – stimulerar andningen, blodflöde, syresättning och lymfans cirkulation.

Regelbunden motion har mängder av positiva effekter som att motverka benskörhet, minska stress, öka kroppens självläkande förmåga och förbättrar självkänslan. Studier har visat att man tycker bättre om sig själv och känner sig mer attraktiv när man tränar regelbundet (med måttlighet). Att röra på sig gör oss inte bara piggare utan även lättare i sinnet, motverkar nedstämdhet och ökar lyckokänslan i kroppen.

Många mår dåligt idag för att de kommit ur balans. Det är inte naturligt att ha sura uppstötningar eller känna smärta i magen eller tarmen, det är ett tecken på att kroppen och magen är ur balans. Magen är vårt stora energicenter och därför är det viktigt att sköta om den väl och äta rätt mat för att få balans och inre styrka. IFD-maten är den nya trenden (den så kallade power-maten) som motverkar inflammationer och stärker friskprocesserna i kroppen. Det positiva är att många börjar bli medvetna och ändrar på sina kostvanor. Mat är nämligen information för kroppen och med rätt information styrs kroppen i rätt riktning mot bättre hälsa, högre energi och så blir vi gladare. Bra fett är absolut livsnödvändigt för en god hormonell jämvikt och en balanserad hjärna. Vi behöver ha en viss närings- och energinivå för att fungera bra och psyket drabbas lika hårt som kroppen av näringsbrister och stress. Den mat och de ämnen du tillför kroppen kommer antingen att stimulera uppbyggnaden och livsprocesserna eller belasta den vilket påskyndar nedbrytningen av celler och kroppens struktur.

Kroppen är fantastik. Vi har starka friskprocesser och kroppen reparerar hela tiden sig själv, tar bort det som inte fungerar och bygger nytt hela tiden, hela tarmslemhinnan byts till exempel på en vecka. God hälsa handlar om att skaffa sig goda vanor. Precis som att det är viktigt med kost, motion och sömn är det också viktigt att få ut toxinerna ur kroppen som annars blockerar flödet. Många mår dåligt för att deras system är överbelastat av dålig kost, stress, brist på motion, för mycket socker och så vidare som hämmar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga. Om du känner dig trött, svullen och hängig och lätt blir sjuk är det kanske dags för en reningskur. Vi behöver rensa ut med jämna mellanrum, jag brukar rekommendera olika former av detox.

Naturmedicinen anser att det ofta är dessa slaggprodukter, dålig vävnadsandning och cirkulationsrubbningar som ger upphov till en rad vanliga sjukdomar. Det finns fyra funktioner i vår organism: cirkulation – andning – avgiftning – utrensning. För dessa funktioner står de stora organen: hjärtat – lungorna – levern – njurarna. Om dessa organen fungerar bra och samspelet mellan dem fungerar bra är grunden för god hälsa bra.

Mina behandlingsmetoder är främst inriktade på att stödja kroppens läkande funktioner och stärka de organ som inte riktigt klarar av sin funktion. Jag arbetar med homeopatiska preparat, naturläkemedel, vitamin- och mineralterapi samt detox och kostrådgivning.

För mig är helheten och samspelet mellan kropp och själ och de mentala faktorernas inverkan på läkeprocessen av stor betydelse. En av de viktigaste faktorerna är hur vi tänker och varaktig hälsa är kopplad till känslomässigt och mentalt välbefinnande. Jag arbetar med Tankefältsterapi, en effektiv metod för att sänka stressen i kroppen. Jag arbetar också med andra underliggande känslor som till exempel, oro, rädsla, dålig självkänsla och andra negativa tankar och blockeringar.

Vi har själva ansvaret för att finna glädjen och balansen i våra liv. Tar vi inte detta ansvar kan vi varken leva eller prestera efter vår verkliga förmåga.

Tidigare artiklar finns på min hemsida: www.halsocenterib.se

Jag håller föreläsning om kroppens självläkande förmåga och hur vi kan stärka den

Höj din energi och bli frisk