Känn rädslan men våga ändå!

Maj 2009

Vad är du rädd för? Känner du rädsla för att tala i grupp, att byta jobb, att inte få vara med, att hävda dig själv, att vara ensam, att bli gammal, att förlora någon du älskar, att köra bil, att avsluta ett förhållande, att bli allvarligt sjuk, att flytta. Är det något av detta som skrämmer dig eller är det alltihop? Kanske kan du lägga till ännu fler saker? Glöm det……välkommen i gänget i stället! Rädsla verkar vara vår kulturs farsot. Vi är rädda för förändringar och vi är rädda för att ”fastna”. Vi är rädda för att leva och vi är rädda för att dö. När rädsla håller oss tillbaka känner vi förvirring, frustrering, ilska och hjälplöshet och vi tvivlar på oss själva. Men det måste inte vara så.

Jag tror lite förenklat att rädsla först och främst är ett inlärningsfel. Man hör inte ofta någon mamma säga till sitt barn när det till exempel går till skolan ”Pröva något nytt idag!” Snarare säger hon: ”Var försiktig!” Detta ”Var försiktig!” innebär ett dubbelt budskap – världen därute är verkligen farlig och du kommer inte att kunna hantera den. Vad mamma egentligen säger är naturligtvis: Om någonting händer dig skulle jag inte kunna hantera det. Hon överför bara sin brist på tillit till sin förmåga att hantera det som kommer i hennes väg. Om man tänker på hur många ”Var försiktig!” våra föräldrar bombarderade oss med som barn är det förvånande att vi ens klarar att gå ut genom ytterdörren!

Men spelar det egentligen någon roll var vår rädsla och våra tvivel på oss själva kommer ifrån? Det är ofta mycket svårt att räkna ut vad de egentliga grundorsakerna till negativa tankemönster är och även om vi visste det så förändrar inte nödvändigtvis den insikten något. När något ger dig problem ska du helt enkelt börja med detta och göra det som är nödvändigt för att förändra det. Du kan börja med att ta en liten risk varje dag som gör att du känner dig starkare när du väl gjort det. Även om resultatet inte blir som du väntat dig har du åtminstone försökt. För varje risk du tar och varje gång du flyttar dig utanför vad som känns bekvämt blir du mer kraftfull och ditt liv utvidgas.

Enligt Susan Jeffers , känd psykolog som skrivit många böcker om hur man övervinner sin rädsla, finns det fem sanningar om rädsla.

  1. Rädslan kommer aldrig att försvinna så länge som du fortsätter att växa.
  2. Det enda sättet att bli fri från rädslan att göra någonting speciellt är att gå ut och göra det.
  3. Det enda sättet att få en bättre självkänsla är att gå ut och göra det man är rädd för.
  4. Det är inte bara jag som upplever rädsla varje gång jag är på okänd mark, det gör alla andra också.
  5. Att ta sig igenom rädslan är mindre skrämmande än att leva med den underliggande rädslan som kommer ifrån en känsla av hjälplöshet.

Jag tror att på botten av våra rädslor finns rädslan att vi inte kan hantera vad livet bjuder oss. Om du däremot visste att du kunde hantera vad som än kom i din väg hade du inte behövt känna dig rädd. Det hade betytt att du kan hantera alla dina rädslor utan att behöva kontrollera någonting i den yttre världen.

Det du behöver göra för att minska din rädsla är att utveckla mer tillit till din förmåga att hantera vad som helst som kommer i din väg genom att stärka din självkänsla och bygga upp dig själv. De flesta av oss är fulla av gamla negativa präglingar som håller oss nere, det krävs mycket arbete och träning för att nyare och mera hälsosamma tankemönster ska fastna. Vi har mentala resurser för att förändra oss men ibland vet vi inte hur vi ska komma åt dem. Ett sätt är att börja läsa böcker om personlig utveckling för att bli medveten om vad du behöver förändra för att må bra.

När jag arbetar som samtalsterapeut använder jag mig av metoden Integrerad Tankefältsträning (ITT-metoden) som är en individuell metod för att bryta gamla invanda tankebanor. Man arbetar på akupunkturpunkter som är kopplade till känslor och du får ett schema att arbeta med hemma. Med denna metoden kan man vara mycket specifik med till exempel den rädslan man vill förändra, vilket gör att man ganska snabbt känner en förändring till det bättre i kroppen.

Jag arbetar också förebyggande med livsstilsfrågor för att inspirera och motivera till att må bra och hitta glädjen i livet genom föreläsningar och kurser.

Välkomna med förfrågan och mer information angående enskilda samtal, föreläsningar och kurser.